پرسش و پاسخ

 

1. مراحل رسیدگی به پرونده های مالیاتی در هیئت حل اختلاف چگونه است؟
بعد از انکه مودی اعتراض خود را به صورت کتبی اعلام نمود و مورد رسیدگی مجدد در سازمان امور مالیاتی قرار گرفت این سازمان رای خود را به مودی ابلاغ می کند در صورت اعتراض مجدد آن پرونده به هیت حل اختلاف ارجاع داده شده و این هیئت یک تاریخ برای رسیدگی به پرونده مشخص کرده و طرفین دعوی را از ان مطلع می کند تاریخ رسیدگی باید از ده روز قبل به طرفین به خصوص مودی ابلاغ شود در روز جلسه رسیدگی مودی یا نماینده وی و نماینده سازمان امور مالیاتی حتما باید در جلسه حضور داشته باشند در صورت عدم حضور یکی از انها جلسه رسیدگی برگزار نخواهد شد و به تاریخ دیگری موکول میشود. حالت دیگری که ممکن است به وجود آید نقص در پرونده و ارائه مدارک مورد نیاز است در این مورد هم هیئت حل اختلاف مهلتی را جهت تکمیل مدارک و رفع نواقص پرونده اعلام کرده و به توافق طرفین می رسد و پس از ان برای ارائه مدارک دیگر عذری پذیرفته نمیشود.


2. رای صادره توسط هیئت حل اختلاف چه حکمی دارد؟
طبق ماده ۲۴۷ قانون مالیات های مستقیم حکمی که از طرف هیت حل اختلاف صادر میشود لازم اجرا بوده و عذری برای اجرای آن پذیرفته نخواهد شد مگر آنکه مودی ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ ان اعتراض کتبی خود را به این هیئت اعلام نماید. در این صورت پرونده هیت حل اختلاف تجدید نظر ارجاع داده میشود. این هیئت هر حکمی صادر کند مودی باید بپذیرد با این شرایط که میزان مالیاتی را که به نظر خودش مورد قبول است را باید پرداخت کرده و نسبت به مازاد آن اعتراض کتبی خود را اعلام نماید.
در همه موارد ذکر شده در سطور بالا اگر شکایت سازمان امور مالیاتی یا مودی به هر دلیلی رد شود طرفین باید یک درصد میزان مالیات اعتراضی را به عنوان حق الزحمه رسیدگی پرداخت نمایند برای همین به ویژه مودیان باید توجه داشته باشند اعتراض به برگه تشخیص مالیاتی یا حکم هیئت حل اختلاف باید با دقت و آگاهی و توسط افراد مطلع انجام شود تا ضمن الزام به پرداخت مالیات تعیین شده شرکت موظف به پرداخت مبلغ حق الزحمه هم نگردد. رسیدگی به پرونده های مالیاتی از اهمیت ویژه ای هم برای دولت و هم برای مودیان برخودار است از طرفی دولت پرداخت مالیاتی که توسط ممیزین خود تعیین شده است را حق خود دانسته و ان را برای شفافیت مالی و اجرای طرح های عمرانی و رفاهی ضرروی می داند و از طرف دیگر مودی هم به دلیل شرایط سخت اقتصادی و موانعی که بر سر راه تولید و ایجاد اشتغال وجود دارد پرداخت مالیات به کمترین میزان ممکن را ترجیح می دهد اما آنچه که اهمیت دارد اجرای قانونی و عدم تضیع حقوق طرفین می باشد.


3. هیئت حل اختلاف مالیاتی چه اهدافی را دنبال می کند؟
فلسفه شکل گیری هیئت هل اختلاف مالیاتی حل و فصل کردن دعاوی مالی و مالیاتی و جلوگیری از تضیع حقوق طرفین می باشد اما در نگاه دقیقتر می توان برخی از اهداف این تشکل قانونی را این چنین برشمرد:
در درجه اول هدف از شکل گیری این هیئت رسیدگی به اختلافات مالیاتی بین سازمان مربوط و مودیان است که البته حجم وسیعی از پرونده های ارسالی به آنها را هم تشکیل می دهد. گاهی ممیزین مالیاتی با بررسی های ناقص و یا عمدی اطلاعات مالی شرکت ها باعث ظلم و تضیع حقوق مودیان میشوند هیئت حل اختلاف این عدم رعایت قانون و ظلم به مودی را بررسی کرده و در جهت رفع آن تلاش می کند. دولت به عنوان متولی در رفاه و گسترش زیرساخت های کشور و برقراری عدالت اجتماعی نیازمند دریافت مالیات می باشد گاهی مودیان از شگرد های مختلف برای عدم پرداخت مالیات استفاده کرده و در جهت تضیع حقوق دولت گام برمیدارند که هیئت حل اختلاف با بررسی و پیگیری های تخصصی مانع این امر میشود. رفع و رجوع هر چه سریعتر اختلافات مالیاتی باعث پرداخت به موقع مبالغ آن شده و از ضرر زیان ناشی از دیرکرد پرداخت جلوگیری می کند.


4. مراحل رسیدگی به پرونده های مالیاتی در هئیت حل اختلاف از ابتدا تا انتها به چه صورت است؟
فرصت رسیدگی به اسناد و مدارک مالیاتی و اظهارنامه ارسال شده توسط مودی و صورت های سود و زیان ان توسط سازمان امور مالیاتی بین یک تا پنج سال می باشد.
بعد از انکه برگه تشخیص به رویت مودی رسید و ان را دریافت کرد سی روز فرصت دارد که نسبت به ان اعتراض نماید. نکته ی مهم در زمان ثبت اعتراض درخواست حضور نمایند در راستای اجرای بند 3 ماده 244 ق.م.م می باشد. این اعتراض زمانی قانونی خواهد بود که بصورت کتبی صورت گیرد.
بعد از اعتراض کتبی مودی سازمان امور مالیاتی باید ظرف مدت سی روز بررسی و رسیدگی مجدد اسناد مالیاتی را انجام داده و رای به مودی ابلاغ نماید و در غیر این صورت پرونده را برای بررسی و رفع به هیئت حل اختلاف ارجاع دهد.
رسیدگی به پرونده های مالیاتی درهیئت حل اختلاف نباید از یکسال تجاوز کند و در صورتی که این اتفاق بیفتد و هیئت در اجرای آن تاخیر نمایند 2.5 درصد جریمه ای که به مودی طبق قانون تعلق میگیرد دیگر قابل دریافت نخواهد بود.
رسیدگی به پرونده ای مالیاتی در سازمان امور مالیاتی و هیئت های حل اختلاف برای اینکه دچار آفت سلایق و نقطه نظر های شخصی نگردد بهتر است بر طبق دستوالعمل های موجود انجام شود و اگر این دستورالعمل های یکسان وجود ندارد باید در اولین فرصت تدوین و در اختیار کلیه هیئت های حل اختلاف در استان ها و شهرستان ها قرار بگیرد. به هر حال اگر قانون و دستورالعملی وجود نداشته باشد ممیزین ممکن است به دلیل روابط خاص یا اطلاعات غلط و هزار دلیل دیگر در رسیدگی به پرونده ها دچار خطا شده و طرفین را متحمل ضرر و زیان نمایند
هیئت حل اختلاف با حضور هر سه عضو ان تشکیل میشود و عموما به دلیل کمبود قضات بازنشسته و یا عدم همکاری قضات شاغل این جلسات با تاخیر و در وقت بعدی تشکیل میشود.
بعد از برگزاری جلسه و صدور رای از طرف هیئت حل اختلاف حکم آن لازم اجرا بوده و باید به صورت کتبی به طرفین ابلاغ شود. این حکم فقط در صورت اعتراض یکی از طرفین معلق خواهد شد آن هم اعتراضی که ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ رای به صورت کتبی اعلام گردد.
در صورت اعتراض به رای صادر شده توسط یکی از طرفیت پرونده به هیئت حل اختلاف تجدید نظر ارجاع داده شده و در صورت اعتراض به رای این هیئت هم در نهایت پرونده به شورای عالی مالیاتی برای تصمیم گیری داده میشود
در مرحله بعد پس از صدور رای توسط شورای عالی مالیاتی و عدم قبول ان توسط مودی، مودی می تواند به دیوان عدالت اداری شکایت کرده و از آنها تقضای دادرسی نماید رایی که از طرف دیوان عدالت اداری صادر میشود لازم اجرا خواهد بود.
به طور کلی همانطور که اشاره شد رسیدگی به پرونده های مالیاتی از دعاوی مهم و حساس در مراجع قانونی بوده و به دلیل اینکه طرفین کاملا خود را ذینفع می دانند باید با استناد به اسناد و مدارک و با رعایت عدالت انجام شود. مودیان مالیاتی برای برنده شدن در این دعاوی باید از مشاوره وکلا و افرادی که تسلط کافی به این دعاوی و سابقه و تجربه کافی در این خصوص را دارند استفاده کنند تا ضریب پیروزی و موفقیت انها در این شکایات افزایش یابد. شرکت خدمات مالی و مالیاتی امین محاسبان صبا با در اختیار داشتن تیمی خبره و با تجربه در این دعاوی می تواند راهنما و همراهی مطمئن برای مودیان و کارفرمایان باشد.


5. اعتراض قابل طرح برای رسیدگی در هیات موضوع ماده 251 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم دارای چه خصوصیات و شرایطی می‌باشد؟
برابر مفاد ماده 251 مکرر (ق.م.م) تنها شکوائیه‌های مربوط به مالیات‌های قطعی شده که در سایر مراجع قابل طرح و رسیدگی نباشند در هیات مذکور قابل طرح و رسیدگی می‌باشند که نکات قابل توجه در این خصوص در ابتدای ورود مودیان به سامانه ذکر گردیده است.


6. آیا مودیان برای تسلیم شکوائیه، اسناد و مدارک و ادای توضیحات می‌توانند به مرکز عالی دادخواهی مالیاتی و تشخیص صلاحیت حرفه‌ای مراجعه نمایند؟
تمام فرآیند ثبت نام، ثبت شکوائیه، دادرسی و صدور رای از طریق سامانه انجام و نیازی به مراجعه حضوری مودیان محترم نمی‌باشد.


7. پرونده‌های مربوط به کدامیک از منابع مالیاتی قابل طرح در هیات 251 مکرر (ق.م.م) می‌باشد؟
اعتراض نسبت به ناعادلانه بودن مالیات (اعم از مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم) قابل طرح و رسیدگی در هیات مذکور خواهد بود.


8. نحوه و مراحل ثبت شکوائیه در سامانه به چه صورت میباشد؟
مودیان محترم چنانچه قبلا در سامانه ثبت نام ننموده باشند بایستی پس از ورود به سامانه با انتخاب گزینه “ثبت نام و دریافت کد کاربری” ابتدا اقدام به ثبت نام نمایند و سپس با دریافت لینک فعال‌سازی اقدام به فعال نمودن کاربری خود نموده و با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور وارد سامانه شده و اقدام به ثبت شکوائیه و تکمیل اطلاعات درخواستی و اسکن مدارک مورد نیاز نمایند.


9. آیا اطلاع‌رسانی در خصوص وضعیت رسیدگی به شکوائیه انجام می‌گیرد؟
بله در مراحل مختلف رسیدگی در فرآیندهای سامانه منجمله دریافت شکوائیه، ارجاع به واحد دادرسی، موافقت یا عدم موافقت وزیر محترم، صدور قرار کارشناسی و یا رای از طریق پیامک، کارتابل مودی و صندوق پست الکترونیکی اطلاع‌رسانی خواهد شد.


10. قرارگیری در گروه اول شامل چه مشاغلی و با چه شرایطی است؟
مشاغل گروه اول به مشاغلی گفته میشود که مبلغ فروش و خرید کالا در سال قبل آنها بیش از سی میلیارد ریال باشد و یا اینکه ده برابر درامد مجموع مالیاتی که موظف به پرداخت ان هستند هم بیش از سی میلیارد ریال شود به غیر از این دو دسته افرادی که کارت بازرگانی دارند و در امر صادرات و واردات هستند، صاحبان کارخانه ها و معادن و هتل ها و بیمارستان ها و زایشگاه ها، صرافی ها و فروشگاه های زنجیره ای و کلینیک های تخصصی همگی جزو مشاغل گروه اول می باشند.


11. قبل از تهیه اظهارنامه انجام چه کاری ضروری است؟
قبل از هر کاری مودی باید در سایت سازمان امور مالیاتی ثبت نام کرده و برای دریافت کد اقتصادی اقدام کند بعد از ثبت نام و دریافت نام کاربری و رمز عبور می تواند سایر امور مربوط به ارسال اظهارنامه را انجام دهد. در پایان هم باید کد پیگیری دریافت نمایند تا بتوانند وضعیت آن را به لحاظ قبول یا رد شدن پیگیری نمایند.


12. مودیان برای ارسال اظهارنامه تا چه زمانی وقت دارند؟
اشخاص حقوقی برای تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد خود تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی و اشخاص حقیقی تا پایان ۳۱ خرداد هر سال موظف به ارسال اظهارنامه خود می باشند و اگر مودیان در تاریخ مقرر آن را ارسال نکنند مشمول جریمه دیرکرد خواهند شد.


13. اظهارنامه عملکرد چیست؟
اظهارنامه عملکرد نوعی اظهارنامه مالیاتی است که اشخاص حقیقی یا حقوقی بعد از ان که کلیه مبالغ سود و زیان خود را در معاملات و رویداد های مالی محاسبه کردند این اظهارنامه را بر اساس آن تهیه کرده و باید ۲۵ درصد میزان سود دوره مالی خود را مطابق با اظهارنامه عملکرد مالیات بپردازند. در واقع منظور از عملکرد نتیجه فعالیت های تجاری است که در یک دوره مالی رخ می دهد. تعریف جامع تر در مورد اظهارنامه عملکرد در واقع بیان کننده اظهار درامد ها، هزینه ها، دارایی ها، بدهی ها، سرمایه، معافیت ها، درامدهایی که مشمول مالیات میشود، بخشودگی های مالیاتی، و سایر اطلاعات مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی و محل زندگی و کسب آنها، است.


14. تهیه اظهارنامه عملکرد مشمول چه کسانی میشود؟
همه اشخاص حقیقی که دارای درامد و شغل و کسب و کار بوده مطابق با ماده ۹۵ مالیات های مستقیم در سه گروه موظفند بر اساس سال مالی نتیجه عملکرد مالی خود را براساس فرم درنظر گرفته شده برای هرگروه به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند در همین راستا اشخاص حقوقی که شرکت داشته و شرکت انها به ثبت رسیده است هم موظفند طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم اظهارنامه عملکرد را تهیه و به همراه ترازنامه سود و زیان خود به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند و حتما بایستی این کار در مهلت مقرر شده انجام شود.

15. مودیانی که اظهارنامه خود را ارسال نکنند چقدر جریمه میشوند؟
طبق قانون مالیات های مستقیم اگر مودی در مهلت مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را تهیه و ارسال نکند مطابق با ماده ۱۹۲ سی درصد میزان مالیاتی که باید پرداخت کند جریمه خواهد شد و این جریمه به هیچ عنوان قابل بخشش نیست. اگر مودیانی باشند که طبق مواد قانونی از پرداخت مالیات برای همیشه یا مدت موقتی معاف شده باشند باز هم مکلف به انجام تکالیف بوده و طبق قانون در صورت عدم ارسال مشمول جریمه خواهند شد این کار برای جلوگیری از انجام کارهای غیر قانونی و پول شویی انجام میشود.

16. جایزه خوش حسابی و ارسال به موقع اظهارنامه چیست؟
تهیه و تنظیم اظهارنامه کار وقت گیر و تخصصی بوده و ممکن است هزینه و انرژی زیادی صرف آن شود اما ارسال به موقع ان هم پاداش هایی را برای مودیان به همراه دارد. مودیانی که سه سال پشت سر هم اظهارنامه خود را در موعد مقرر ارسال و مالیات مشمول را بپردازند در پایان سال سوم ۵ درصد مالیات های سه سال گذشته را جایزه خوش حسابی خواهند گرفت.

17. اظهارنامه چطور رسیدگی میشود و ایا امکان اصلاح آن وجود دارد؟
ممیزین مالیاتی فرصت دارند تا یکسال پس از ارسال اظهارنامه آن را بررسی و مالیات مورد نظر را تعیین و تایید کنند و پس از آن ظرف مدت سه ماه به مودی برای پرداخت یا اعتراض ابلاغ نمایند. نکته بعدی در مورد اصلاح اطلاعات است مودیان می توانند تا یک ماه پس از تاریخ ارسال آن به سایت سازمان مراجعه کرده و اشتباهات ترازنامه ای آن را اصلاح نمایند در غیر این صورت در صورت کشف اشتباهات توسط ممیزین مشمول مالیات خواهند شد.

18. اگر یک ملک چندین مالک داشته باشد باید چگونه در اظهارنامه ثبت شود؟
مودیانی که در یک ملک شریک بوده و کسب و کار همه آنها در آن انجام میشود باید هر کدام به طور جداگانه اظهارنامه پر کرده و آدرس ملک مذکور را وارد نمایند و به نسبت سهم خودشان از آن ملک مبلغ اعلام نمایند و ثبت یک بار ادرس برای همه انها امکان پذیر نمی باشد در واقع تک تک این مودیان باید فرض کنند که ملک فقط برای خودشان بوده و همه مراحل ثبت را به طور کامل طی نمایند.

19. پلمب دفاتر چیست؟
تعریف پلمب دفاتر قانونی : دفاتر پلمب به دفاتری گفته میشود که برای ثبت اطلاعات مالی و حسابداری مورد استفاده قرار میگیرند. طبق قانون شرکت ها و بنگاههای اقتصادی موظف هستند اعم از اینکه حقیقی باشند یا حقوقی بعد از ثبت شرکت خود برای ثبت رویدادهای مالی و هزینه ها و درامدهایشان از دفاتر پلمب استفاده کنند.
مراحل پلمب دفاتر قانونی:
دفتر پلمب در انواع مختلفی چون دفتر روزنامه و دفتر کل وجود داشته و عموما بین ۵۰، ۱۰۰ و 20۰ برگ دارند. اگر شرکتی بعد از ثبت هم هیچگونه فعالیت مالی نداشته باشد از دریافت این دفاتر معاف نمیشود بلکه باید این دفاتر را تهیه و مراحل قانونی آن را طی نماید و در پایان سال مالی به صورت سفید به اداره امور مالیاتی تحویل دهد.

20. دفتر روزنامه چیست؟
این دفتر همانطور که از نامش پیداست برای ثبت رویداد های مالی به صورت روزانه و دقیقا به تفکیک تاریخ تهیه میشود.
ویژگی دفتر روزنامه این است که حتما باید ثبت رویداد ها به ترتیب تاریخ باشد و شماره گذاری هم شود. قالب این دفتر شامل چند ستون مهم و اساسی است. بدهکاران و بستانکاران در این دفتر ستون جداگانه داشته و بعد از آن باید سندی که در آن نوشته میشود شماره گذاری شود و بعد از آنکه شرح رویداد مالی در آن نوشته شد صفحه مورد نظر بسته میشود. دفتر روزنامه می تواند به دو صورت دفتر روزنامه عمومی و دفتر روزنامه اختصاصی تهیه شود در دفتر روزنامه عمومی تمامی معاملات و رویدادهای مالی نوشته میشود اما در دفتر روزنامه اختصاصی برای هریک از انواع رویدادهای مالی دفتر جداگانه ای تدارک دیده میشوند مثلا برای معاملاتی که تحت عنوان فروش انجام میشود دفتر کاملا جداگانه تهیه شده و یا اینکه برای رویداد های خرید هم همین اتفاق می افتد.


21. دفتر کل چیست؟
بعد از آنکه عملیات های مالی در دفتر روزنامه به ثبت رسید ظرف مدت مشخصی باید کلیه این رویدادها به دفتر کل منتقل شود این کار باید حداکثر ۱۵ روز بعد از پایان هر ماه انجام گیرد. اطلاعاتی که در دفتر کل وارد میشود دقیقا شبیه دفتر روزنامه بوده با این تفاوت که در این دفتر مانده گیری هم انجام میشود مانده گیری در واقع وضعیت رویداد مالی در هر صفحه را نشان می دهد که ایا بدهکار است یا بستانکار. این فرایند در دفتر روزنامه انجام نشده و تا قبل از مانده گیری صفحه بسته میشود.


22. مراحل پلمب دفاتر قانونی چگونه است؟
با تغییرات صورت گرفته در فرایند انجام مراحل پلمپ دفاتر شرکت ها و بنگاههای اقتصادی باید برای پلمب دفاتر قانونی شان به سایت اداره ثبت مراجعه نموده پس از ثبت اطلاعات نسبت به امضاء الکترونیکی آن اقدام نموده و پس از تایید توسط کارشناس هزینه های پلمپ پرداخت و دفاتر توسط پست ارسال می گردد.


23. کارت بازرگانی چیست و به چه کار می آید؟
همه افرادی که در امر صادرات و واردات هستند باید اقدام به دریافت این کار نمایند در واقع کارت بازرگانی مجوزی برای فعالیت های تجاری و صادرات و واردات است و بدون ان امکان چنین فعالیت هایی به طور قانونی وجود ندارد. ضمن انکه برای دریافت کارت بازرگانی پلمب دفاتر قانونی برای این شرکت ها ضروری می باشد.


24. در تحریر دفاتر قانونی باید چه شرایطی رعایت شود؟
دفاتر باید به درستی پلمب شده و کاملا صفحات شماره گذاری شوند و شماره به ترتیب و مرتب باشند. دفاتر نباید با مداد یا هر وسیله ای که به مرور زمان نوشته ها پاک شود تحریر گردد بهتر است با خودکار مشکی نوشته شده و یا اینکه اگر می خواهید با مداد بنویسید باید بعدا با خودکار مشکی روی نوشته ها را پررنگ کنید. دفاتر باید طوری تنظیم شوند که امکان تهیه ترازنامه و محاسبه سود زیان از اطلاعات وارده وجود داشته باشد. ستون هایی که در هر یک از این دفتر ها لازم است باید وجود داشته باشد مثلا ستون های حساب های بدهکار و بستانکار یا ردیف مانده در دفتر کل و غیره باید به روشنی و به تفکیک تحریر شده باشند. کلیه اطلاعات مربوط به دارایی ها و هزینه ها باید در دفاتر دارایی و هزینه ثبت گردد و چیزی از قلم نیفتد. تاریخ معاملات و رویداد های مالی باید به ترتیب در همه دفاتر رعایت شود.
دفتر روزنامه باید به صورت روزانه و دفتر کل به صورت ماهانه یا حداکثر ۱۵ روز بعد از پایان هر ماه تحریر گردند و این کار به تاخیر نیفتد. شرکت ها و بنگاه های اقتصادی که دارای چندین شعبه می باشند باید حساب های شعبه های فرعی را روزانه و حداکثر ماهی یکبار در دفاتر قانونی شعبه مرکزی منتقل نمایند.


25. در چه مواردی دفاتر قانونی از طرف سازمان امور مالیاتی رد میشود؟
طبق آیین نامه ی تحریر دفاتر اگر دفاتر قانونی فاقد پلمب باشد یا پلمب ان باز شده باشد و یا اینکه صفحاتی از دفتر خالی بوده یا کنده شده باشد در این صورت دفاتر مورد قبول واقع نشده و رد می گردند.اگر در زمان بازرسی ممیزین مالیاتی کشف شود که رویداد های مالی خاصی در دفاتر ثبت نشده و عمدا یا سهوا پنهان کاری شده است در این صورت هم دفاتر مرجع محاسبه مالیات قرار نخواهد گرفت. حاشیه نویسی در دفاتر ممنوع است. یعنی اینکه برخی معاملات یا رویدادهای مالی اعم از کوچک یا بزرگ در حاشیه دفاتر نوشته شوند. این کار باعث رد دفاتر قانونی می گردد. بین سطور نویسی هم باعث رد دفاتر می گردد. بین سطور نویسی یعنی محاسبات خارج از خط و بین دو خط نوشته شود طبق آیین نامه تحریر دفاتر قانونی رویداد های مالی فقط باید روی سطور نوشته شوند. اگر اشتباهات محاسباتی با تیغ خراشیده شده یا خط زده شود خلاف مقررات است و باعث رد دفاتر قانونی میشود برای اصلاح اشتباهات بایدروی ان را با خودکار قرمز خط کشیده و محاسبات درست را بالای ان بنویسید. اگر مشخص شود دفاتر روزنامه و دفتر کل در زمان مشخص شده تحریر نشده اند و با تاخیر این کار انجام شده است ممیزین می توانند دفاتر را رد نموده و شرکت را علی الراس کنند.شرکت هایی که شعب متعدد دارند اگر حساب های شعب خود را وارد دفاتر دفتر مرکزی نکنند مرتکب خلاف شده و دفاترشان رد می گردد. همه دفاتر قانونی در هنگام بازرسی ممیزین باید ارائه شود و مخفی کردن برخی از آنها جرم بوده و دفاتر دیگر را هم از اعتبار ساقط می کند. دفاتر پلمب شده هر سال باید برای همان سال مورد استفاده قرار بگیرد و استفاده از دفاتر سال قبل برای سال بعد ممنوع است. شرکت ها و بنگاه های اقتصادی که به طور همزمان هم از نرم افزار و هم از دفتر برای ثبت رویدادهای مالی خود استفاده می کنند باید اطلاعات هر دو با هم مطابقت داشته باشد در غیر این صورت باعث رد دفاتر قانونی آنها میشود.

26. مطابق قوانین بیمه ی بیکاری چه مواردی مقرری بیمه تکمیلی را قطع میکند؟
زمانی که بیمه شده مجددا به کار مشغول شود.
بیمه شده بدون عذر موجه از شرکت در دوره های کارآموزی یا سوادآموزی خودداری کند.
بیمه شده از قبول شغل تخصص خودو یا شغل مشابه خودداری ورزد.
بیمه شده بدون عذر موجه از حضور و غیاب در تاریخ مقرره اداره کار سرباز زند.در این صورت طی اعلام کتبی اداره کار به تامین اجتماعی مقرری تا زمان تعیین تکلیف قطع خواهد شد.
بیمه شده در زمان حضور کارشناس تامین اجتماعی در منزل حضور نداشته باشد. دراین صورت هم تا تعیین تکلیف مقرری قطع خواهد شد.
بیمه شده ضمن دریافت مقرری، مشمول استفاده از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی کلی شود.


27. جرایم ارزش افزوده طبق ماده ی 22 و 23 قانون مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

عدم ثبت نام مؤدیان در مهلت مقرر معادل هفتاد وپنج درصد (۷۵%) مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نامه یا شناسایی حسب مورد.
عدم صدور صورتحساب معادل یک برابر مالیات متعلق.
عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب معادل یک برابر مابه التفاوت مالیات متعلق.
عدم درج وتکمیل اطلاعات صورتحساب طبق نمونه اعلام شده معادل بیست وپنج درصد (۲۵%) مالیات متعلق.
عدم تسلیم اظهارنامه از تاریخ ثبت نام یا شناسایی به بعد حسب مورد، معادل پنجاه درصد (۵۰%) مالیات متعلق.
عدم ارائه دفاتر یا اسناد ومدارک حسب مورد معادل بیست وپنج درصد میباشد.


28. حدنصاب در گزارشات فصلی به چه معناست؟
زمانیکه سازمان امورمالیاتی حدنصاب معاملات را تعیین میکند یعنی اگردرطول یک فصل سه ماه معامله ای انجام شودکه صورتحساب ان کمترازاین حدباشدنیازی نیست که اطلاعات کامل وکداقتصادی طرف معامله رابه دارایی اعلام کنیم ولی اگرچنانچه ازحدنصاب بیشترباشدباید اطلاعات کامل ازطرف معامله به تفکیک بیان شود


29. شروط ثبت فاکتور به صورت تجمیعی در معاملات فصلی چیست؟
خریدها حتما از اشخاص حقیقی باشد.
حد نصاب معاملات کوچک رعایت شود
تجمیعی یعنی واردکردن فاکتورهای خرید از اشخاص حقیقی بدون شناسه ملی و کد اقتصادی بصورت یکجا و در طی یک رکورد در صورتیکه شرایط بالا را داشته باشد. (براساس 10 درصد حدنصاب معاملات کوچک اعلامی در همان سال)
– اگر دو فاکتور از یک شخص حقیقی خریداری شود و مبلغ آنها به تفکیک زیر حد نصاب باشد ولی اگر جمع شوند بالای حد نصاب میرود در این موارد اگر تجمیعی ثبت شود کاملا اشتباه است و باید فاکتورها تک به تک ثبت شده و بابت هر کدام یک رکورد درنظر گرفته شود.


30. شرایط شناسایی ذخیره چیست؟
ذخیره باید در صورت احراز معیارهای زیر شناسایی شود:
• واحد تجاری تعهدی فعلی (قانونی یا عرفی) دارد که در نتیجه رویدادی در گذشته ایجاد شده است،
• خروج منافع اقتصادی برای تسویه تعهد محتمل باشد.
• مبلغ تعهد به‌گونه‌ای اتکاپذیر قابل برآورد باشد.
گر این شرایط احراز نگردد، هیچ ذخیره‌ای نباید شناسایی شود.


31. کمک هزینه ی بارداری چگونه محاسبه می گردد؟
مبلغ کمک هزینه بارداری معادل دو سوم میانگین دستمزد روزانه بیمه‌شده در آخرین «٩٠» روز قبل از شروع استراحت ایام بیماری برای هر روز استراحت است. حداکثر مدت کمک مزبور ۶ ماه (١٨٠روز قبل و بعد از زایمان) بدون کسر «٣» روز اول است. فرمول آن عبارت است از:
مبلغ قابل پرداخت= مدت زمان استراحت تجویز شده × میانگین دستمزد در آخرین«٩٠» روز قبل از استراحت


32. در مورد سنوات پایان خدمت چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
• مزد ثابت برابر است با حقوق پایه بعلاوه مزایای به تبع شغل(طبق ماده ۳۶ قانون کار
• سنوات پایان خدمت معادل یک ماه مزدثابت به ازای یکسال کارکرد میباشد.(طبق ماده ۲۴ قانون کار)
• پرداخت سنوات به کارکرد کمتر هم به همین نسبت قابل محاسبه و قابل پرداخت است.
• پرداخت سنوات پایان خدمت قبل از خاتمه کار جنبه علی الحساب دارد.
• سنوات پایان خدمت معاف از بیمه و مالیات میباشد.(مالیات طبق ماده ۹۱ بند ۵..بیمه طبق بخشنامه ۱۱/۳)
• سنوات پایان خدمت با پایه سنواتی کاملا متفاوت است.
• سنوات پایان خدمت به یک روز هم تعلق میگیرد(طبق تبصره ۴ ماده ۴۱ قانون رفع موانع تولید)