استانداردهای حسابداری۱- ارائه صورتهای مالی (بخش اول)
تیر ۳۰, ۱۴۰۰استانداردهای حسابداری۱- ارائه صورتهای مالی (بخش دوم)
تیر ۳۰, ۱۴۰۰
ارائه صورتهای مالی (تجدید نظر شده 1397)
21 . در شرایط بسیار نادر که مدیریت واحد تجاری به این نتیجه میرسد که رعایت یک الزام از یک استاندارد حسابداری، آنقدر گمراهکننده است که با هدف صورتهای مالی در مفاهیم نظری گزارشگری مالی ناسازگار میباشد، اما مقررات مربوط، انحراف از این الزام را منع میکند، واحد تجاری باید تا حد ممکن جنبههای گمراهکننده متصور از رعایت آن الزام را با افشای موارد زیر کاهش دهد:
الف. عنوان استاندارد حسابداری مورد نظر، ماهیت الزام و دلیل اینکه چرا مدیریت به این نتیجه رسیده است که رعایت آن الزام آنقدر گمراهکننده است که با هدف صورتهای مالی در مفاهیم نظری گزارشگری مالی ناسازگار است؛ و
ب . در هر یک از دورههای ارائهشده، تعدیلات اقلامی از صورتهای مالی که از نظر مدیریت برای دستیابی به ارائه منصفانه ضروری است.
22 . به منظور رعایت بندهای 17 تا 21، یک قلم از اطلاعات، زمانی با هدف صورتهای مالی ناسازگار خواهد بود که به طور صادقانه معرف معاملات، سایر رویدادها و شرایطی نباشد که مدعی بیان آن است یا بهگونهای معقول انتظار میرود بیان کند و در نتیجه بتواند تصمیمات اقتصادی استفادهکنندگان صورتهای مالی را تحت تأثیر قرار دهد. مدیریت برای ارزیابی این موضوع که آیا رعایت الزام خاص در یک استاندارد حسابداری، آنقدر گمراهکننده است که با هدف صورتهای مالی در مفاهیم نظری گزارشگری مالی ناسازگار باشد، موارد زیر را مورد توجه قرار میدهد:
الف. دلایل عدم دستیابی به هدف صورتهای مالی در شرایط خاص؛ و
ب . تفاوت شرایط واحد تجاری با شرایط سایر واحدهای تجاری که آن الزام را رعایت میکنند. اگر سایر واحدهای تجاری در شرایط مشابه آن الزام را رعایت میکنند، این فرض قابل رد وجود دارد که رعایت آن الزام توسط واحد تجاری آنقدر گمراهکننده نیست که با هدف صورتهای مالی در مفاهیم نظری گزارشگری مالی ناسازگار باشد.
تداوم فعالیت
23 . مدیریت در زمان تهیه صورتهای مالی، باید توانایی واحد تجاری برای ادامه فعالیت را ارزیابی کند. واحد تجاری باید صورتهای مالی را بر مبنای تداوم فعالیت تهیه کند، مگر اینکه مدیریت قصد انحلال واحد تجاری یا توقف عملیات را داشته باشد یا گزینه واقعبینانه دیگری نداشته باشد. زمانی که مدیریت در ارزیابیهای خود، از عدم اطمینان بااهمیت در ارتباط با رویدادها و شرایطی آگاه است که ممکن است نسبت به توانایی تداوم فعالیت واحد تجاری، تردید اساسی ایجاد کند، واحد تجاری باید این عدم اطمینان را افشا کند. هنگامی که واحد تجاری صورتهای مالی را بر مبنای تداوم فعالیت تهیه نمیکند، باید این واقعیت را همراه با مبنای تهیه صورتهای مالی و دلایل عدم تداوم فعالیت واحد تجاری، افشا کند.
24 . مدیریت برای ارزیابی مناسب بودن فرض تداوم فعالیت، تمام اطلاعات در دسترس درباره حداقل دوازده ماه آینده پس از پایان دوره گزارشگری، و نه محدود به آن، را در نظر میگیرد. میزان بررسی این اطلاعات، به واقعیتهای مربوط به هر مورد بستگی دارد. در مواردی که واحد تجاری سابقه عملیات سودآور و دسترسی آسان به منابع مالی داشته باشد، ممکن است بدون تجزیه و تحلیل تفصیلی به این نتیجه برسد که حسابداری بر مبنای تداوم فعالیت مناسب است. در سایر موارد، مدیریت برای قانع شدن نسبت به مناسب بودن مبنای تداوم فعالیت، ممکن است نیاز به بررسی طیف گستردهای از عوامل مربوط به سودآوری جاری و مورد انتظار، جدول زمانبندی پرداخت بدهیها و منابع بالقوه جایگزین تأمین مالی داشته باشد.
مبنای تعهدی حسابداری
25 . واحد تجاری باید صورتهای مالی خود را، به استثنای اطلاعات جریانهای نقدی، بر مبنای تعهدی تهیه کند.
26 . واحد تجاری هنگام استفاده از مبنای تعهدی حسابداری، اقلامی را به عنوان دارایی، بدهی، حقوق مالکانه، درآمد و هزینه (عناصر صورتهای مالی) شناسایی میکند که تعاریف و معیارهای شناخت آن عناصر طبق مفاهیم نظری گزارشگری مالی احراز شده باشد.
اهمیت و تجمیع
27 . واحد تجاری باید هر طبقه بااهمیت از اقلام مشابه را به طور جداگانه ارائه کند. واحد تجاری باید اقلامی را که ماهیت یا کارکرد مشابه ندارند، به طور جداگانه ارائه کند مگر آنکه این اقلام بیاهمیت باشند.
28 . صورتهای مالی، نتیجه پردازش تعداد زیادی از معاملات یا سایر رویدادهایی است که بر اساس ماهیت یا کارکرد، در طبقاتی تجمیع میشود. آخرین مرحله از فرایند تجمیع و طبقهبندی، ارائه اطلاعات فشرده و طبقهبندی شدهای است که اقلام اصلی صورتهای مالی را تشکیل میدهد. اگر یک قلم اصلی به تنهایی بااهمیت نباشد، با اقلام دیگر در متن صورتهای مالی یا یادداشتهای توضیحی تجمیع میشود. اگر اهمیت یک قلم آنقدر نباشد که ارائه جداگانه آن را در صورتهای مالی توجیه کند، ممکن است افشای جداگانه آن را در یادداشتهای توضیحی توجیهپذیر نماید.
29. هنگام بکارگیری این استاندارد و سایر استانداردهای حسابداری، واحد تجاری باید با در نظر گرفتن تمام واقعیتها و شرایط موجود، درباره نحوه تجمیع اطلاعات در صورتهای مالی، شامل یادداشتهای توضیحی، تصمیمگیری کند. واحد تجاری نباید با پنهان کردن اطلاعات بااهمیت در میان اطلاعات بیاهمیت یا با تجمیع اقلام بااهمیتی که ماهیت و کارکرد متفاوت دارند، از قابلیت درک صورتهای مالی بکاهد.
30. برخی استانداردهای حسابداری مشخص میکنند کدام اطلاعات در صورتهای مالی، شامل یادداشتهای توضیحی ارائه شود. واحد تجاری در صورتی باید اطلاعات الزامی طبق استانداردهای حسابداری را افشا کند که آن اطلاعات بااهمیت باشد. این موضوع، حتی در مواردی که استاندارد حسابداری حاوی فهرستی از الزامات خاص باشد یا حداقل الزامات را تعیین کند، مصداق دارد. همچنین، در مواردی که رعایت الزامات خاصی از استانداردهای حسابداری برای درک استفادهکنندگان صورتهای مالی از تأثیر معاملات خاص، سایر رویدادها و شرایط بر وضعیت مالی و عملکرد مالی واحد تجاری کافی نباشد، واحد تجاری باید افشای موارد بیشتر را مورد توجه قرار دهد.
تهاتر
31 . واحد تجاری نباید داراییها و بدهیها یا درآمدها و هزینهها را تهاتر کند، مگر اینکه در یکی از استانداردهای حسابداری، تهاتر آنها الزامی یا مجاز شده باشد.
32 . واحد تجاری داراییها و بدهیها، و درآمدها و هزینهها را جداگانه گزارش میکند. تهاتر در صورت سود و زیان، صورت سود و زیان جامع یا صورت وضعیت مالی، موجب کاهش توانایی درک استفادهکنندگان از معاملات انجامشده، سایر رویدادها و شرایط و ارزیابی جریانهای نقدی آتی واحد تجاری میشود، به استثنای مواردی که تهاتر، محتوای معامله یا رویدادی دیگر را منعکس میکند. اندازهگیری داراییها پس از کسر اقلام کاهنده ارزشـ برای مثال، ذخیره کاهش ارزش موجودیها و ذخیره مطالبات مشکوکالوصول، تهاتر محسوب نمیشود.
33 . استاندارد حسابداری 3 درآمد عملیاتی، درآمد عملیاتی را تعریف میکند و واحد تجاری را ملزم مینماید درآمد را به ارزش منصفانه مابهازای دریافتی یا دریافتنی با احتساب هرگونه تخفیف تجاری و تخفیف مقداری اعطایی اندازهگیری کند. واحد تجاری در روال فعالیتهای عادی خود معاملات دیگری انجام میدهد که درآمد عملیاتی ایجاد نمیکند، اما همراه با انجام فعالیتهای اصلی مولد درآمد عملیاتی، انجام میشود. واحد تجاری نتایج اینگونه معاملات را با تهاتر درآمدها و هزینههای مربوط ناشی از آن معاملات ارائه میکند، به شرط آنکه این نحوه ارائه، نشاندهنده محتوای معامله یا رویدادی دیگر باشد. برای مثال:
الف. واحد تجاری، سود و زیان حاصل از واگذاری داراییهای غیرجاری، مانند سرمایهگذاریها و داراییهای عملیاتی را از طریق کسر نمودن مبلغ دفتری دارایی و هزینههای فروش مربوط از عواید واگذاری دارایی ارائه میکند؛ و
ب . واحد تجاری ممکن است مخارج مرتبط با ذخایر شناساییشده طبق استاندارد حسابداری 4 ذخایر، بدهیهای احتمالی و داراییهای احتمالی که بر اساس توافق قراردادی با اشخاص ثالث (برای مثال، ضمانتنامه) تسویه میشود را با پرداختهای شخص ثالث تهاتر کند.
34 . افزون بر این، واحد تجاری سودها و زیانهای گروهی از معاملات مشابه، برای مثال، سودها و زیانهای تسعیر ارز را به صورت خالص ارائه میکند. با وجود این، چنانچه این سودها و زیانها بااهمیت باشد، واحد تجاری آنها را بطور جداگانه ارائه میکند.
تناوب گزارشگری
35 . واحد تجاری باید مجموعه کامل صورتهای مالی (شامل اطلاعات مقایسهای) را حداقل بطور سالانه ارائه کند. زمانی که واحد تجاری پایان دوره گزارشگری خود را تغییر میدهد و صورتهای مالی را برای دورهای طولانیتر یا کوتاهتر از یکسال ارائه میکند، باید افزون بر دوره تحت پوشش صورتهای مالی، موارد زیر را افشا کند:
الف. دلیل استفاده از دوره طولانیتر یا کوتاهتر؛ و
ب . این واقعیت که مبالغ ارائهشده در صورتهای مالی، به طور کامل قابل مقایسه نیستند.
اطلاعات مقایسهای
حداقل اطلاعات مقایسهای
36 . واحد تجاری باید اطلاعات مقایسهای دوره قبل را برای تمام مبالغ گزارششده در صورتهای مالی دوره جاری ارائه کند، مگر در مواردی که استانداردهای حسابداری، نحوه عمل دیگری را مجاز یا الزامی کرده باشد. واحد تجاری در صورتی باید اطلاعات مقایسهای مربوط به اطلاعات تشریحی و توضیحی را افشا کند که برای درک صورتهای مالی دوره جاری مربوط باشد.
37 . واحد تجاری باید، حداقل، دو صورت وضعیت مالی، دو صورت سود و زیان، دو صورت سود و زیان جامع، دو صورت جریانهای نقدی و دو صورت تغییرات در حقوق مالکانه، و یادداشتهای توضیحی مربوط را ارائه نماید.
38 . در برخی موارد، اطلاعات تشریحی ارائهشده در صورتهای مالی دوره(های) قبل، در دوره جاری همچنان مربوط تلقی میشود. برای مثال، واحد تجاری جزئیات یک دعوای حقوقی که نتیجه آن در پایان دوره قبل نامعلوم بوده و هنوز هم حل نشده است را در دوره جاری افشا میکند. ممکن است استفادهکنندگان، از افشای اطلاعات درباره اینکه در پایان دوره قبل عدم اطمینان وجود داشته و از افشای اطلاعات درباره گامهایی که طی دوره برای رفع این عدماطمینان برداشته شده است، منتفع شوند.
تغییر در رویه حسابداری، تجدید ارائه با تسری به گذشته یا تجدید طبقهبندی
39 . واحد تجاری در صورتی باید علاوه بر حداقل صورتهای مالی مقایسهای مقرر در بند 37، سومین صورت وضعیت مالی را به تاریخ ابتدای دوره قبل ارائه کند که:
الف. یک رویه حسابداری را با تسری به گذشته بکار گیرد، اقلامی از صورتهای مالی را با تسری به گذشته تجدید ارائه نماید یا اقلامی در صورتهای مالی را تجدید طبقهبندی کند؛ و
ب . بکارگیری رویه حسابداری با تسری به گذشته، تجدید ارائه با تسری به گذشته یا تجدید طبقهبندی، اثر بااهمیتی بر اطلاعات مندرج در صورت وضعیت مالی در ابتدای دوره قبل، داشته باشد.
40 . در شرایط توصیفشده در بند 39، واحد تجاری باید سه صورت وضعیت مالی به تاریخهای زیر ارائه کند:
الف. پایان دوره جاری؛
ب . پایان دوره قبل؛ و
پ . ابتدای دوره قبل.
41 . هرگاه واحد تجاری، طبق بند 39، ملزم به ارائه صورت وضعیت مالی به تاریخ ابتدای دوره قبل باشد، باید اطلاعات مقرر در بندهای 42 تا 45 و استاندارد حسابداری 34 را ارائه کند. اما نیازی به ارائه یادداشتهای توضیحی مربوط به صورت وضعیت مالی به تاریخ ابتدای دوره قبل، نیست.
42 . چنانچه واحد تجاری، ارائه یا طبقهبندی اقلام را در صورتهای مالی تغییر دهد، مبالغ مقایسهای نیز باید تجدید طبقهبندی شود، مگر اینکه تجدید طبقهبندی غیرعملی باشد. هنگامی که واحد تجاری مبالغ مقایسهای را تجدید طبقهبندی میکند، موارد زیر، از جمله به تاریخ ابتدای دوره قبل، باید افشا شود:
الف . ماهیت تجدید طبقهبندی؛
ب . مبلغ هر قلم یا هر طبقه از اقلام که تجدید طبقهبندی میشود؛ و
پ . دلیل تجدید طبقهبندی.
43 . هنگامی که تجدید طبقهبندی مبالغ مقایسهای غیرعملی باشد، واحد تجاری باید موارد زیر را افشا کند:
الف . دلیل عدم تجدید طبقهبندی آن مبالغ؛ و
ب . ماهیت تعدیلاتی که در صورت تجدید طبقهبندی مبالغ، انجام میشد.
44 . افزایش قابلیت مقایسه بین دورهای اطلاعات، به ویژه با ایجاد امکان ارزیابی روندها در اطلاعات مالی برای مقاصد پیشبینی، به استفادهکنندگان در تصمیمگیریهای اقتصادی کمک میکند. در برخی شرایط، تجدید طبقهبندی اطلاعات مقایسهای مربوط به دوره خاصی در گذشته به منظور قابلیت مقایسه با دوره جاری، غیرعملی است. برای مثال، ممکن است واحد تجاری در دوره(های) قبل، دادهها را بهگونهای جمعآوری نکرده باشد که تجدید طبقهبندی امکانپذیر گردد و ممکن است تهیه مجدد اطلاعات غیرعملی باشد.
45 . استاندارد حسابداری 34، تعدیلات الزامی در اطلاعات مقایسهای هنگام تغییر در رویه حسابداری یا اصلاح اشتباه توسط واحد تجاری را تعیین میکند.
ثبات رویه در ارائه
46 . واحد تجاری نباید ارائه و طبقهبندی اقلام مندرج در صورتهای مالی را از دورهای به دوره دیگر تغییر دهد، مگر آنکه:
الف. در پی تغییر عمده ماهیت عملیات واحد تجاری یا بررسی صورتهای مالی آن، مناسبتر بودن نحوه دیگری از ارائه و طبقهبندی، با توجه به معیارهای انتخاب و بکارگیری رویههای حسابداری طبق استاندارد حسابداری 34، واضح باشد؛ یا
ب . یکی از استانداردهای حسابداری، تغییر در ارائه را الزامی کند.
47 . برای مثال، تحصیل یا واگذاری عمده یا بررسی ارائه صورتهای مالی، ممکن است ارائه صورتهای مالی به گونهای متفاوت را ایجاب کند. برای آنکه قابلیت مقایسه مخدوش نشود، واحد تجاری تنها هنگامی ارائه صورتهای مالی را تغییر میدهد که ارائه جدید، برای استفادهکنندگان صورتهای مالی، اطلاعات قابل اتکا و مربوطتری فراهم کند و تداوم ساختار تجدیدنظرشده محتمل باشد. هنگام اعمال چنین تغییراتی در ارائه، واحد تجاری اطلاعات مقایسهای را طبق بندهای 42 و 43، تجدید طبقهبندی میکند.